Лаконічно про важливе (дієта, дієві програми терапії, корисні відео):
ДІЄТА ПРИ АУТИЗМІ
Глютен і казеїн
Зараз з’являється все більше досліджень про те, що аутизм часто супроводжує порушення обміну речовин. Деякі дослідження демонструють, що у дітей-аутистів у травному тракті не до кінця розкладаються два білка, які присутні у молоці (казеїн), і в пшениці, житі, вівсі та ячмені (глютен, інша назва “клейковина”). У людей, які не страждають на аутизм, ці білки розкладаються і засвоюються, а у аутистів всмоктуються у кров у вигляді ендорфінів – речовин, аналогічних наркотикам.
Результатом проникнення ендорфінів у кров стає дивна поведінка дітей-аутистів і погана реакція на навколишнє – вони, по суті, перебувають під постійною дією наркотиків. Тому ж багато з них люблять борошняне і молочне – це не харчова перевага, а наркотична залежність. Багато батьків саджають своїх дітей на дієту без молочних і борошняних продуктів, і отримують дуже хороші результати. Один, але далеко не єдиний такий випадок, коли дитина повністю прийшла до норми, описаний у: Karyn Seroussi. Unraveling the Mystery of Autism and PDD, New York – London, Simon & Schuster, 2000.
Але щоб домогтися результатів, дієта має бути дуже суворою. Відомі випадки, коли дитина була на дієті, відбувалося кардинальне поліпшення, потім в один прекрасний момент вона піднімала з підлоги в дитячому закладі печиво, клала до рота – і після цього на кілька днів поверталася до свого старого маньєризму, якого було позбавлено на дієті.
ЩО МОЖНА
Їжа, яка НЕ містить глютен – злаки: кіноа, гречка, пшоно, рис, амарант (щириця), тапіока, маніока, касава. Чи вживати кукурудзу – треба порадитися з лікарем індивідуально. Залежно від індивідуальної чутливості: горіхи (волоські, лісові, мигдаль, кеш’ю, фісташки і т.д.), авокадо, оливки тощо.
Рекомендовані продукти
* Побільше овочів: цвітна капуста, броколі, стручкова квасоля, кабачки, баклажани, морква, цибуля-порей і ріпчаста, огірки, буряк, гриби (трохи), гарбуз, салат і ін. Далі: картопля, каштани (обережно, вони не всі їстівні), крохмаломісткі (сочевиця, боби, горох) – цього теж небагато.
* М’ясо: будь-яке (якщо немає алергії – перевірте, може бути алергія на яловичину, тому що її протеїни “нагадують” молочні. Обережно з ковбасними виробами, які можуть містити компоненти молока; перевіряйте етикетки шинки, ковбас, сосисок і т.д.
* Риба: віддавайте перевагу маленькій (переважно жирній або “блакитній” через Омега-3): сардини, скумбрія, кілька, оселедець, щоб уникнути перенасиченості ртуттю великих риб (тунець і ін.). Однак в Балтійському морі повно діоксину, який не виводиться з організму…
* Десерт: по-перше, фрукти; банани, виноград (добре для дезінтоксикації), груші, сливи, ананас, абрикос і т.д. свіжі або у компотах. Домашня випічка з борошна каштанів, рису, гороху, гречки, крохмалю, масла (оливки, волоський горіх, соняшникова, виноградних кісточок, якщо знайдете – пальмовий маргарин або рослинний маргарин), яєць (можна тільки якщо є алергія, а так в випічці вони легко засвоюються), мало цукру, але можна мед, стевію, родзинки і т.д.
* Вода: як можна більше для виведення шлаків, поперемінно м’яку (Volvic і ін) і мінералізовану (див. етикетки щодо мінералізації), сік: ананас, абрикос, родзинки, морква, апельсиновий і соки червоних ягід можна включати, якщо немає на них реакції.
* Добавки до салату: рослинне масло (оливки, гарбузові кісточки – найкраще від глистів, соняшник, волоський горіх, виноградні кісточки) і трави (кинза та мелений коріандр для детоксикації, цибуля і часник, кріп, петрушка, базилік і т.д) .
* Сніданок: сухофрукти (родзинки, чорнослив і ін.). Горіхи, злаки без глютену, яйця, шинка (варіть самі свинину на повільному вогні кілька годин), домашня випічка, мед, варення та фруктове пюре без цукру (можна з фруктозою), рисове, кокосове і мигдальне молоко, хліб без глютену та галети, млинці, оладки та домашні вафлі.
* Полуденок: Фрукти, фруктові пюре та компоти, домашня випічка.
джерело: https://childfuture.kiev.ua/korisna-informatsiya/diyeta-pri-autizmi/