Вже розпочався сезон відпусток.
Це приємна новина. Правда, ж?
Відпустка педагогічного працівника досить тривала, порівняно з представниками інших професій – і це не випадково!
Робота в системі людина-людина, великий ступінь відповідальності потребує значних емоційних ресурсів. Неефективне їх відновлення – шлях до емоційного вигоряння та професійної деформації.
Проте, не секрет, що більшість педагогів і на час відпустки планують багато різних справ, побутових та пов’язаних з професійною діяльністю. Результатом такого «інтенсивного» відпочинку є відчуття втоми та думка «ну ось, відпустка минула, а так і не відпочив(ла)».
Отже, сьогодні хочемо познайомити вас з одним із сучасних напрямків психології, що допомагає ефективно відновлюватися та долати стресову напругу.
Ідеться про майндфулнес (mindfulness англ).
Майндфулнес – це мистецтво бути «тут і тепер», бути усвідомленим, шляхом зосередженості на своїх реакціях, думках та почуттях. Важливим принципом такої усвідомленості є доброзичливість до себе та безоцінковість.
Автор цього напрямку американський лікар Джо Кабадзін ще у 1976 році відкрив клініку, в якій застосовував майндфулнес як програму з протидії стресу. Сьогодні майндфулнес є одним з найбільш досліджуваних та доказових методів психотерапії.
Усвідомленість на практиці означає, що ви повністю зосереджуєте свою увагу на чомусь в моменті “тут-і-зараз” (дихання, слухання музики, споживання їжі, прогулянка тощо). При цьому ви помічаєте будь-які думки та переживання, що вас відволікають, та повертаєтеся до активності, яку виконували.
Для оптимального ефекту потрібні час та тренування.
В сьогоднішній публікації хочемо познайомити вас з «щоденними практиками майндфулнес», з яких, на наш погляд, найлегше почати вбудовувати практики усвідомленості у своє повсякденне життя.
Пригадайте, як ви найчастіше п’єте свою ранкову каву чи чай? На ходу, паралельно завершуючи готувати сніданок, або разом з телефоном?
Смак напою при цьому залишається неусвідомленим….
Запрошуємо вас спробувати випити каву або з’їсти свою улюблену цукерку максимально усвідомлено!
Техніка 1 «Усвідомлена їжа». Спробуйте усвідомлено смакувати їжу чи пити якийсь напій на ваш вибір. Зверніть увагу на запах, колір, температуру і текстуру вашої їжі чи напою. А тоді зробіть перший ковток або відкусіть перший шматочок, відчуйте їх на губах, у роті, як ковтаєте, перші нотки смаку і посмак. Можливо, вам також вдасться зауважити звук вашої їжі чи напою. Не потрібно поспішати.
Як вам смакує страва, коли ласуєте нею у такий спосіб?
Техніка 2 «Усвідомлений аромат». Усвідомлено спостерігайте ті аромати, які вже вас оточують. Можливо, коли ви на кухні чи прогулюєтесь в парку. Це буде аромат кави чи випічки, парфумів, сторінок книжки чи зубної пасти – завжди є запахи, які трапляються на вашому шляху. Чи відрізняється усвідомлене відчуття ароматів від автоматичного? Скільки запахів у середньому ви помічаєте за день? Які запахи роблять вас спокійнішими, а які – енергійними?
Техніка 3 «Усвідомлена мелодія». Спробуйте уважно вслухатися у свою улюблену пісню чи мелодію. Зауважте, що вона вам навіває. Зверніть увагу на свої емоції, думки та відчуття в тілі. Може, ви почуваєтеся спокійними чи бадьорими, можливо, є відчуття зворушення або затишку? Можливо, ви згадаєте якийсь світлий момент або подумаєте про важливу людину у вашому житті? Ви також можете спробувати відчути звуки, які є у вашому середовищі: шурхіт листя, спів пташки чи, можливо, звуки у кімнаті.